Kerala GK and Current Affairs Quiz 2019 English [PDF]

Kerala GK and Current Affairs Quiz 2019 English [PDF]. Download latest general knowledge question answers 2019 for competitive exam (like bank, PSC, e.t.c)

Kerala GK and Current Affairs Quiz 2019 English [PDF] 1

Kerala Current Affairs 2019

1. Who is the recent Chief Justice of Kerala high court?

  • Justice Hrishikesh Roy (8th of August, 2018)

 2. Who is the present Chief Minister of Kerala? 

  • Pinarayi Vijayan

3. Who is the current Governor of Kerala?

  • P. Sathasivam

4. Currently how many districts are in Kerala state?

  • 14

5. Name of the Capital of Kerala?

  • Thiruvananthapuram is formerly known as Trivandrum.

Kerala GK Question 2019

What is the name of the highest peak in the Western Ghats and South India which is located in Kerala?

  • Munnar
  • Ooty
  • Anamudi
  • Wayanad

Answer – (C) Anamudi

2. When the time Kerala State was established?

  • 1 December 1957
  • 1 October 1956
  • 1 November 1956
  • 1 July 1956

Answer – (C) 1 November 1956

3. What is the name of the official language of Kerala?

  • Malapandaram
  • Malayalam
  • Malaryan
  • Mannan

Answer – Malayalam is classified as a South Dravidian language.

4. Which one of the biggest river of Kerala?

  • Anjarakkandi
  • Periyar River
  • Pampa River
  • Bharathapuzha River

Answer – (B) Periyar River

5. Which River is also known as Nila?

  • Pampa River
  • Anjarakkandi
  • Bharathapuzha
  • Periyar River

Answer – (C) Bharathapuzha

6. The largest hydro-electric project in Kerala, Idukki dam is in which river?

  • Periyar River
  • Pampa River
  • Anjarakkandi
  • Bharathapuzha

Answer – (A) Periyar River

7. What is the name of Kerala calendar?

  • Hindu Era
  • Vasara
  • Malayalam Era
  • Kollam Era

Answer – (C) Malayalam Era

8. What is the name of state animal of Kerala?

  • Gayal
  • Indian elephant
  • Clouded leopard
  • Sambar

Answer – (B) Indian elephant

9. What is the name of state bird of Kerala?

  • Indian paradise flycatcher
  • Hill myna
  • Indian roller
  • Great hornbill

Answer – (D) Great hornbill

10. What is the name of state flower of Kerala?

  • Golden shower tree
  • Lotus
  • Jarul
  • Red Vanda

Answer – (A) Golden shower tree

11. What is the name of state fruit of Kerala?

  • Mango
  • Apple
  • Jackfruit
  • Clementine

Answer – (C) Jackfruit

12. What is the name of state tree of Kerala?

  • Banyan
  • Coconut
  • Peepal
  • Sandal

Answer – (B) Coconut

13. What is the name of the largest national park in Kerala?

  • Eravikulam National Park
  • Anamudi Shola National Park
  • Mathikettan Shola National Park
  • Silent Valley National Park

Answer – (A) Eravikulam National Park.  It is the largest national park of the state and is situated in the Idukki district. 

14. In which district silent valley national park is located in Kerala?

  • Idukki district
  • Kozhikode
  • Kasaragod
  • Palakkad

Answer – The Silent Valley National Park is located in Palakkad district, Kerala

15. The name of the biggest Lake in India which is located in Kerala?

  • Ashtamudi lake
  • Sasthamkotta Lake
  • Vembanad lake
  • Pookode lake

Answer – (C) Vembanad Lake

See also:

External Link: Government of Kerala & Kerala WIkipedia