Manipur Current Affairs GK 2019 Quiz Question Answers [PDF]

Manipur Current Affairs GK 2019 Quiz Question Answers [PDF] (English Version). This general knowledge question answer will help for various competitive exam in Manipur and India.

Manipur Current Affairs GK 2019 Quiz Question Answers [PDF]

Manipur Current Affairs 2019

1. Recently which political party won Manipur Assembly election 2017?

  • Answer –  Bharatiya Janata Party

2. What is the name of the present chief minister of Manipur?

  • Answer – Nongthombam Biren Singh

3. Who is the recent Governor of Manipur?

  • Answer -Najma A. Heptulla

4. Who is the recent Speaker of Manipur Assembly?

  • Answer – Yumnam Khemchand Singh,

5. How many Districts are in Manipur?

  • Answer -16

6. Officially which one is the smallest district of Manipur in area wise?

  • Answer – Jiribam

7. Name of the largest district in Manipur?

  • Answer – Churachandpur with a total area of 2597.808 sq km.

9. Which is the capital of Manipur?

  • Answer- Imphal

9. What does Manipur mean?

  • Answer -City of gems

Manipur GK 2019

1 With which country, Manipur shares its border?

  • Nepal
  • China
  • Bangladesh
  • Myanmar

Answer – Myanmar

2. Name of the Largest city of Manipur?

  • Hill Town
  • Imphal
  • Jiribam
  • Kakching

Answer – Imphal

3. Which one is the largest River of Manipur?

  • Barak River
  • Imphal River
  • Iril River
  • Manipur River

Answer – Barak River

4. Which river is also known as ‘Manipura River’?

  • Barak River
  • Imphal River
  • Iril River
  • Manipur River

Answer – Imphal River

5. In Manipur state which river also known as “river of blood”?

  • Barak River
  • Imphal River
  • Iril River
  • Manipur River

Answer – Iril River

6. What is the name of the largest lake in Manipur?

  • Sangetsar lake
  • Loktak lake
  • Chandubi lake
  • Umiam lake

Answer – Loktak Lake

7. I kop Pat is a lake situated in which village of Manipur?

  • Lourembam
  • Akham
  • Awang Kasom
  • Khangabok

Answer – Khangabok

8. Total number of National Parks in Manipur

  • 5
  • 2
  • 4
  • 1
Answer – D– 1

Explanation:  There are only one (1) National Park and 2 (Two) Wildlife Sanctuary in Manipur. “National Park” means an area declared, whether under sec.35. or sec 38 or deemed, under sub-section (3) of sec.66. to be declared, as a National Park.

9. Which one is the first railway station in the state of Manipur?

  • Dholakhal Railway Station
  • Jiribam Railway Station
  • Monipur Bagan
  • None of the above

Answer – Jiribam Railway Station

10. What is the state Animal of Manipur?

  • Snow leopard
  • Blackbuck
  • red serow
  • Sangai

Answer – Sangai

11. What is the state Bird of Manipur?

  • Black francolin
  • Yellow-throated bulbul
  • Hume’s pheasant (Nongyen)
  • Western tragopan

Answer – Mrs. Hume’s pheasant (Nongyen)

12. What is the State Flower of Manipur?

  • Siroi Lily
  • Lotus
  • Daisy
  • None of the above

Answer – Siroi Lily

13. What is the state tree of Manipur?

  • Deodar
  • Chinar
  • Uningthou
  • Sandalwood

Answer – Uningthou

14. Who was the first Chief Ministers of Manipur state?

  • Mairembam Koireng Singh
  • Mohammed Alimuddin
  • Longjam Thambou Singh
  • Raj Kumar Dorendra Singh

Answers: Mairembam Koireng Singh (From Jul 1, 1963 to Jan 11, 1967)

15. Who was the first Governor of Manipur state?

  • L.P. Singh
  • S. M. H. Burney
  • B. K. Nehru
  • K. V. Krishna Rao

Answers: B. K. Nehru (From Jan 21, 1972 to Sep 20, 1973)

16. Who was the last king of Manipur?

  • Bodhchandra Singh.
  • Raja Surchandra
  • Churachandra Singh
  • Kulachandra Singh

Answer – Bodhchandra Singh

17. In which year the Anglo-Manipur war was fought between British and Bir Tikendrajit?

  • 1884
  • 1891
  • 1901
  • 1905

Answer – 1891

18. Which king signed the Treaty of Accession for merging Manipur into India?

  • Maharaja Nara Singh
  • Churachandra Singh
  • Maharaja Budhachandra
  • Kulachandra Singh

Answer –  Maharaja Budhachandra

See also:

Sarkari Live

Sarkari Result ] [ Sarkari Exam ] [ Sarkari Naukri ] [ Sarkari Naukri Result ] [ Sarkari Result in Hindi ] [ Sarkari Exam Result ] [Sarkari Job | Sarkari Work ] [ Sarkari Update ]
[
 Rojgar Result ]  [ Mazi Nokri Com ]
Sarkari Naukari Com ] [ Sarkar Result ] [ সরকারি চাকরি ] [सरकारी रिजल्ट ]

External Link: Government of Manipur & Manipur WIkipedia