Meghalaya Current Affairs and GK Quiz [PDF] English

Meghalaya Current Affairs and GK Quiz [PDF] English Question Answers. Download latest general knowledge and Current events in Meghalaya English language.

Meghalaya Current Affairs and GK Quiz [PDF] English

Meghalaya Current Affairs 2019

1. Recently which political party won Meghalaya Assembly election?

  • Nationalist Congress Party (NCP)

2 Who is the current Chief Minister of Meghalaya?

  • Conrad Sangma

3. Who is the current Governor of Meghalaya?

  • Tathagata Roy

4. Currently how many districts are in Meghalaya state?

  • 11 (eleven) districts.

5. Who is the recent Speaker of Meghalaya Assembly?

  • Donkupar Roy, UDP since 6 March 2018

6. Which one is the largest district of Meghalaya?

  • West Khasi Hills

7. Which one is the capital of Meghalaya?

  • Answer – Shillong

8. What does Meghalaya mean?

  • Answer –   Abode of cloud

Meghalaya GK Question Answers

1. Which country shares its international border with Meghalaya?

  1. Bhutan
  2. Myanmar
  3. Nepal
  4. Bangladesh

Answer –   Bangladesh

2. The Mawlynnong village, which is also known as Asia’s cleanest village is located at

  1. East Khasi Hills
  2. Ri Bhoi
  3. West Garo Hills
  4. South Garo Hills

Answer –  East Khasi Hills

3. Shillong is also known as the ________ of the East

  1. USA
  2. Norway
  3. Scotland
  4. England

Answer – Scotland

4. Which is the highest point in Meghalaya?

  1. Shillong Peak
  2. Mount Holly
  3. Mount Chelia
  4. Lalla Khedidja

Answer –  Shillong Peak

5. Which place in Meghalaya used to have the highest rainfall in the world?

  1. Nongthymmai
  2. Barapani
  3. Umiam
  4. Cherrapunji

Answer –   Cherrapunji

5. Which river literally means “water of the Garo”?

  • Digaru River
  • Kopili River
  • Myntdu River
  • Piyain River

Answer –   Digaru River

6. Dareng river originates from-

  1. Mihmyntdu, Jowai
  2. Umgat river of Assam
  3. Garo Hills
  4. Nokrek Mountain

Answer –   Nokrek Mountain

7. Where the Double Decker Living Root Bridge is located in Meghalaya?

  1. Cherrapunji
  2. Kohima
  3. Shillong
  4. Tura

Answer –   Cherrapunji

8. In which District of Meghalaya Umiam Lake is located?

  1. East Jaintia Hills
  2. West Khasi Hills
  3. Ri Bhoi
  4. South West Garo Hills

Umiam Lake ( commonly known as barapani lake ) located at Ri Bhoi

9. In which District of Meghalaya Elephant Falls is located?

  1. East Jaintia Hills
  2. West Khasi Hills
  3. Ri Bhoi
  4. East Khasi Hills

Answer –  East Khasi Hills

10. Which one is the highest peak of Meghalaya?

  1. Nokrek peak
  2. Shillong peak
  3. Tura peak
  4. None of the above

Answer –  Shillong peak

11. How many National Parks are in Meghalaya?

  1. 3
  2. 5
  3. 2
  4. 7

The total number of National Parks is Two (2) and Total number of Wildlife Sanctuaries is Three (3) in Meghalaya.

12. In which year, UNESCO added Nokrek National Park to list of Biosphere Reserves?

  1. 2002
  2. 2005
  3. 2009
  4. 1999

Answer –   2009

13. Which one is recognized as the state Animal of Meghalaya?

  1. Clouded leopard
  2. Blackbuck
  3. Asiatic Lion
  4. Musk Deer

Answer –  Clouded leopard

14. Which one is recognized as the state Bird of Meghalaya?

  1. Indian Roller
  2. Monal
  3. Hill Myna
  4. koel

Answer –  Hill Myna

15. Which one is recognized as the state flower of Meghalaya?

  1. Kachnar
  2. Lady Slipper Orchid
  3. Jarul
  4. Shiroy Lilly

Answer –  Lady Slipper Orchid

16. Which one is recognized as the state Tree of Meghalaya?

  1. Peepal
  2. Deodar
  3. Chinar
  4. Gamari

Answer –  Gamari

See also:

External Link: Government of Meghalaya & Meghalaya WIkipedia