Mizoram Current Affairs and GK Quiz [PDF] English Question

Mizoram Current Affairs and GK Quiz [PDF] English Question Answers 2019. Download Mizo general knowledge MCQs for competitive exam in the English Language.

Mizoram Current Affairs and GK Quiz [PDF] English Question

Mizoram Current Affairs 2019

1. Recently which political party won Mizoram Assembly election?

  • Mizo National Front (MNF)

2. Who is the current chief minister of Mizoram?

  • Zoramthanga

3. Who is the current governor of Mizoram?

  • Jagdish Mukhi

4. Currently how many districts are in Mizoram?

  • Total number of Districts are Eight (8).

5. Which one is the largest district by area wise in Mizoram?

  • Lunglei

6. Which is the capital of Mizoram?

  • Aizwal

7. What does Mizoram mean?

  • Answer –   Land of Mizos

8. Which country is to the east of Mizoram?

  • Myanmar (Burma)

Mizoram GK Quiz 2019

1. Which one is the highest point in Mizoram?

  • Hmuifang
  • Reiek
  • Phawngpui
  • None of the above

Answer –  Phawngpui

2. Which one is the longest river in Mizoram?

  • Mat
  • Tuipui
  • Tuivawl
  • Tlawng

Answer –  Tlawng

3. When did Mizoram become a state?

  • 05 June 1966
  • 20 February 1987
  • 08 August 1988
  • 01 December 1963

Answer – 20 February 1987

4. When was Mizoram a union territory?

  • 1972-1987
  • 1947-1963
  • 1956-1966
  • 1966-1988

Answer –   A. 1972-1987

5. Which one is the biggest lake in Mizoram?

  • Palak lake
  • Rih Dil
  • Tam Dil
  • Rungdil

Answer – Palak lake

5. The Vantawng Falls is located in which district of Mizoram?

  • Kolasib
  • Serchhip
  • Lawngtlai
  • Saiha

Answer –  Serchhip

6. Which one is the highest peak in Mizoram?

  • Answer Phawngpui Tlang

7. What is the name of the largest wildlife sanctuary in Mizoram?

  • Lengteng Wildlife Sanctuary
  • Dampa Wildlife Sanctuary (TR)
  • Pualreng Wildlife Sanctuary
  • Tawi  Wildlife Sanctuary

Answer – Dampa  Wildlife Sanctuary  (TR)

8. Which one is recognized as the state Animal of Mizoram?

  • Snow leopard
  • Blackbuck
  • red serow
  • Sangai

Answer: Red serow

9. Which one is recognized as the state Bird of Mizoram?

  • Hume’s pheasant
  • Western tragopan
  • Black francolin
  • Yellow-throated bulbul

Answer – Mrs. Hume’s pheasant

10. Which one is recognized as the state flower of Mizoram?

  • Lotus
  • Daisy
  • Senhri (Red Vanda)
  • Lily

Answer –Senhri (Red Vanda)

11. Which one is recognized as the state Tree of Mizoram?

  • Deodar
  • Chinar
  • Sandalwood
  • Indian rose chestnut

Answer – Indian rose chestnut

12. Who was the first chief minister of Mizoram?

  • Chhunga
  • Thenphunga Sailo
  • Pu Zoramthanga
  • Laldenga

Answer – Ch. Chhunga

13. Who was the first governor of Mizoram after Statehood?

  • R.Kyndiah
  • Hiteswar Saikia
  • Amolak Rattan Kohli
  • Kamla Beniwal

Answer – Hiteswar Saikia

14. In which year Mizoram was formed as a separate state?

  • 1994
  • 1985
  • 1987
  • 1992

Answer – 1987

15. In which year, the great famine known as ‘Mautam Famine’ in Mizo history had occurred?

  • 1955
  • 1952
  • 1963
  • 1959

Answer –1959
Mizoram, a state in the Northeast of India, is affected every half-century by cycles of crop damages and famines. These events – locally known as Mautam

15. In which year the Mizo Accord was signed?

  • 1986
  • 1972
  • 1985
  • 1982

Answer: The Mizoram Accord was signed between the Mizo National Front and the Government of India on June 30, 1986.

See also:

External Link: Government of Mizoram & Mizoram WIkipedia